Wat Is Biologisch?
Biologische landbouw is een landbouwmethode waarbij respect voor de natuur en de natuurlijke kringlopen centraal staan. Het resultaat is voedsel dat ‘echt’ is.
Om voeding als ‘biologisch’ op de markt te kunnen brengt moeten boer of tuinder, maar ook alle verdere schakels in de keten voldoen aan Europese wet- en regelgeving. Daarbij hoort ook een strenge controle, die in Nederland door Skal wordt uitgevoerd. Op het product moet het Europese bio-keurmerk, het groene blaadje met de sterren, zijn afgebeeld. Daarnaast kan het EKO-logo gebruikt worden, hierdoor herken je een product van een ondernemer die zich breed inzet voor duurzaamheid. EKO geeft aan dat een ondernemer vierkant achter de principes van de biologische landbouw staat en over duurzaamheid in al zijn aspecten transparant wil zijn naar afnemers en consument. EKO gaat dus verder waar de wetgeving ophoudt; het is de vingerafdruk van biologische verduurzaming. EKO laat ruimte voor eigen motivatie en invulling van verduurzaming. Lees hier de EKO-code om er meer over te weten te komen.
De kernwaarden van de biologische landbouw zijn internationaal vastgelegd in de zogenaamde IFOAM Beginselen van de biologische Landbouw: Ecologie, Gezondheid, Eerlijk en Zorg. Een deel van deze beginselen is concreet gemaakt in wet- en regelgeving; een deel ook niet, zoals het gebruik van groene energie, schone brandstoffen of hernieuwbare verpakkingen.
Biologisch is dé manier om lekker en divers eten te produceren met respect voor de natuur, zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Behalve eten kan het ook om katoen gaan, of verzorgingsproducten. Het gaat altijd om leven: om producten afkomstig van planten of dieren.